اجتماعی شمس: نام تبریز اگرچه با بزرگترین بازار سرپوشیده جهان و مدفن شاعران نامی عجین شده اما بدون شک نمیتوان نامی از تبریز برد و به یاد غذاهای محلیاش نیفتاد؛ از کوفته تبریزی، دلمه برگ مو و کبابهایش تا انواع و اقسام آش محلی که باعث شده تبریزیها یکی از متنوعترین لیست غذاها را داشته باشند.
در کنار تمام جاذبههای گردشگری، غذاهای متنوع محلی آذربایجان و تبریز نیز یکی از همان دلایلی است که مسافران را به شهر اولینها میکشاند تا کامشان به غذاهای لذیذ محلی آذربایجان آشنا شود اما این تمام ماجرا نیست و متاسفانه بسیاری از مسافران از نبود رستورانهایی که غذای محلی آذربایجان و تبریز را طبخ کنند گلایه دارند.
در تهران کوفته تبریزی خوردیم اما در تبریز نه!
آقای خدایی یکی از مسافرانی که از تهران مهمان تبریز شده در گفتوگو با خبرنگار شمس با گلایه از کمبود رستورانهای محلی گفت:” اکثر رستورانهای شهر مربوط به فستفود و یا غذاهایی هستند که در همه جای کشور پیدا میشوند و کمتر رستوران محلی را در سطح شهر میتوان پیدا کرد؛ از هرکسی هم که سوال کردیم بعد از کمی فکر گفتند نمیشناسیم!.”
وی ادامه داد:” هیچ کجا کوفته تبریزی و آشهای محلی که تعریفش را از دیگران شنیدیم پیدا نکردیم و به همین دلیل ناچارا به یکی از رستورانهای بازار سرپوشیده رفتیم و به خوردن کوفته تبریزی قناعت کردیم در حالیکه فکر میکنم غذاهای تبریز متنوعتر از یک کوفته باشد.”
این مسافران تهرانی عنوان کرد:” به هر شهری که سفر کنید غذای محلی آنها را میتوانید به راحتی پیدا کنید به طور مثال بریانی اصفهان در تمام رستورانهای این شهر است و یا آش دوغ در اردبیل به راحتی پیدا میشود اما کوفته تبریزی در تبریز نایاب است!من کوفته تبریزی را در تهران راحتتر از تبریز پیدا کردم.”
وی افزود:” غذاهای لذیذ و محلی یکی از اصلیترین قسمتهای سفر است و زمانیکه به شهری سفر میکنیم علاوه بر آثار تاریخی غذاهای محلی لذیذ یکی از خاطرههایی است که با خود به یادگار میبریم اما متاسفانه در تبریز این اتفاق رخ نداد و همین مساله را تنها نقطه ضعف سفر به تبریز میدانم.”
شهر در اشغال فستفودها!
خانم جوانی را در بازار سرپوشیده میبینم که مشغول چانه زدن با خانواده برای گشتوگذار بیشتر به دنبال یک رستوران محلی است. این مسافر اهوازی در حالیکه از من آدرس رستوران سنتی را جویا میشود، گفت:” چیزی که باعث تعجب من شده این است که تبریز به تسخیر فستفودها در آمده همه مغازهها و رستورانها ساندویچ و پیتزا دارند اما خبری از غذاهای دیگر نیست، معدود رستورانهایی هم که غذا سرو میکنند غذای خود تبریز را ندارند.”
خانم ایمانی ادامه داد:” اگر به خوزستان سفر کنید میبینید که همه جا پر از فلافل، ساندویچ بندری و ماهی دودی است چون اینها از غذاهای خوشمزه و در دسترس خوزستان هستند اما در تبریز خبری از رستورانهای محلی نیست و یا حداقل ما چیزی ندیدیم چون در همه شهر فستفودی ها هستند و حتی هتل اقامتمان نیز منوی غذایش محدود به چند خورشت و کباب است و کوفته تبریزی ندارد.”
توجه به رستورانها لازمه حفظ گردشگران
اگرچه نمیتوان کسی را مجبور به طبخ غذاهای محلی برای حفظ گردشگران کرد اما قطعا مسئولین میتوانند راه حلهایی برای این مشکل پیدا کنند تا علاوه بر اینکه مسافران راحتتر بتوانند غذاها و رستورانهای محلی را پیدا کنند بلکه پای فستفودها و غذاهای آمادهای که با سلامت انسان بازی میکنند را کوتاه کنند. شاید یکی از این راهکارها حمایتهای تشویقی و اعطای تسهیلات به کسانی است که قصد راه اندازی رستورانهای محلی را دارند تا به جای رستورانهای بیروح با غذاهای فوری چهره شهر رنگ رستورانهای خوش آب و رنگ محلی را به خود بگیرد.
- نویسنده : فرناز پورعباس