گران‌ترین قبر ۱۱ میلیون است/ جمع‌آوری روزانه ۴۰ نفر گدای حرفه‌ای از وادی رحمت تبریز!
گران‌ترین قبر ۱۱ میلیون است/ جمع‌آوری روزانه ۴۰ نفر گدای حرفه‌ای از وادی رحمت تبریز!
جلالی گفت: در بحث قیمت قبر، ریالی بالاتر از مصوبه شورای شهر گرفته نمی‌شود و اخذ هزینه‌ها به هیچ عنوان سلیقه‌ای نیست و در حال حاضر نیز گران‌ترین قبر ما 11 میلیون است!

اجتماعی شمس: در راستای اخذ پاسخ سوالات و اطلاع از فعالیت‌های صورت گرفته توسط سازمان آرامستان‌های شهرداری تبریز گفت‌وگویی صمیمی و صریح با «فرخ جلالی» مدیرعامل این سازمان داشتیم که به موضوعاتی همچون ساماندهی قبور شهدا، هزینه کفن، دفن و خرید قبر، تکدی‌گری و سرقت در وادی رحمت پرداخته شده است.

متن این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

ساماندهی فاز یک گلزار شهدا به اتمام رسیده/ نظارت و اجرا فاز دوم برعهده شهرداری منطقه ۲ است

شمس: آخرین وضعیت ساماندهی قبور شهدا به کجا رسیده است؟

فرخ جلالی: ساماندهی فاز یک گلزار شهدا به اتمام رسیده است. طرحی برای فاز دو توسط بنیاد شهید ارائه شده و فاز دوم گلزار شهدا نامگذاری شده است، در حال حاضر نیز مسقف سازی آن تمام شده، البته یک ایراداتی به سقف آن گرفته‌اند و می‌گویند این سقف در برف و باران جوابگو نیست. جلساتی با حضور مسئولین دست اندر کار برگزار شد و قرار شد اصلاحاتی انجام بگیرد.

در فاز دوم هیچگونه مسئولیتی برای آرامستان وجود ندارد، طرح برای بنیاد شهید بوده و نظارت و اجرا برعهده شهرداری منطقه ۲ است.

از وضعیتی که الآن وجود دارد من به شخصه خجالت می‌کشم. من پیشنهاد کردم که از صد خانواده شهدا به‌عنوان پایلوت رضایت‌نامه گرفته شود و ما طرح مد نظر خودمان را اجرا کنیم، اگر رضایت داشتند که هیچ، اگر نظر بر تغییر جزئی داشتند، تغییرات می‌دادیم و اگر رضایت نداشتند، به حالت اولیه برمیگرداندیم.

آمار فوتی‌ها و دفن کرونایی ما کاهش داشته است/ در حال حاضر هفته‌ای یک یا دو نفر فوتی داریم

شمس: آمار کفن و دفن سال گذشته و امسال چقدر است؟

فرخ جلالی: در سال ۹۹ هفت هزار و ۴۰ دفن عادی سه هزار و ۴۶۲ دفن کرونایی داشتیم که جمعا غسل عادی و کرونایی ۱۴ هزار ۲۷۲ نفر بود. در سال ۱۴۰۰ هم دوازده هزار و ۷۸۳ نفر کل غسل و دفن فوتی‌های کرونایی و عادی بود و ۳ هزار و ۵۲۵ نفر نیز تغسیل و اعزام به شهرهای دیگر داشتیم.

از ابتدا تا آخر شهریورماه سال ۱۴۰۱ نیز یک هزار و ۹۲۹ کفن مرد، یک هزار و ۳۶۵ کفن خانم، ۱۴۲ دفن کرونایی و ۸۳۳ تغسیل و اعزام به سایر نقاط داشته‌ایم.

خوشبختانه آمار فوتی‌ها و دفن کرونایی ما کاهش بسیار خوبی داشته است و در حال حاضر هفته‌ای یک یا دو نفر فوتی به علت بیماری کرونا داریم.

میزان مراجعات ما نیز در شش ماهه امسال به نسبت زمان مشابه سال گذشته کاهش داشته و در مجموع سه هزار و ۹۳۴ نفر مراجعه کننده داشته‌ایم.

گران‌ترین قبر ۱۱ میلیون است/ افرادی را داریم که به قیمت یک خانه خرج مراسم کفن و دفن می‌کنند!

شمس: هزینه کفن، دفن و خرید قبر در تبریز چقدر است؟ گفته می‌شود هزینه خرید یک قبر ۲۸ میلیون است!

فرخ جلالی: هزینه قبر برابر مصوبه شورای شهر انجام می‌گیرد و تعیین قیمت‌ها سلیقه‌ای نیست.

هیچ کمکی از سمت نهادهای دیگر به آرامستان‌ها انجام نمی‌گیرد، در اصفهان برای صدسال زمین گرفته‌اند و داده‌اند تا آرامستان ساخته شود. اما ما در تبریز زمین دولتی نداریم، الآن سه سال است که به‌دنبال گرفتن ۲۱ هزار متر زمین دولتی هستیم، اما هنوز نتوانسته‌ایم. بنابراین مجبور هستیم از اشخاص زمین خریداری کنیم و تمام این‌ها برای ما هزینه‌ است. تمام هزینه‌ها و درآمدها با خود ماست.

قبر برای بهزیستی، مستمندان، کمیته امداد، نهاد نوبر، افراد اهدا کننده عضو، خانواده شهدا و مادران شهدا رایگان است. برای صدیقین و هنرمندان نیز کمتر از یک میلیون تومان می‌گیریم. در صورتی‌که ما در اینجا متری یک میلیون تومان زمین خریده‌ایم و چهار میلیون تومان فقط هزینه احداث قبر است. حقوق پرسنل ما نیز ۵۷ درصد امسال افزایش یافت، پرداختی‌های ما باید از اینجا باشد.

اما با تمام این وجود، ریالی بالاتر از مصوبه شورای شهر گرفته نمی‌شود و اخذ هزینه‌ها به هیچ عنوان سلیقه‌ای نیست.

بعضی‌ها اصرار می‌کنند که در جاهای قدیمی قبر بگیرند، برای این افراد هزینه قبر ۵۰ درصد گران‌تر محاسبه می‌شود. الآن گران‌ترین قبر ما برای پیش‌فروش ۱۱ میلیون تومان و ارزان‌ترین دو میلیون تومان است. تازه این رقم برای پیش فروش است، برای دفن کمتر نیز می‌شود.

در این بازه زمانی ۶ ماهه ۱۰۲ نفر به‌‍صورت رایگان دفن کرده‌ایم.

مردن به‌صورت متوسط ۲۰ میلیون خرج دارد/ فردی را داریم که از جیب خودمان هزینه کردیم و دفن کردیم

شمس: یک حساب سرانگشتی از هزینه مُردن دارید؟

فرخ جلالی: دغدغه برگزاری یک مراسم تدفین آبرومند و هزینه‌های ترحیم برای بازماندگان امری‌ست آزاردهنده که البته گریزی از آن هم نیست ولی اگر به دنبال مراسم‌های آنچنانی نباشند و تشریفات را حذف کنند به صورت میانگین با ۲۰ میلیون تومان می‌شود انجام داد.

خب بالطبع افرادی را داریم که هزینه گل و تزئینات و مراسم‌شان میلیاردی است، در مقابل فردی را هم داریم که از جیب خودمان هزینه کردیم و دفن کردیم.

در حال حاضر کمبود زمین داریم/ ۱۳ هزار قبر خالی داریم

شمس: در شهر تبریز کمبود قبر داریم؟

فرخ جلالی: سازمان آرامستان‌های شهرداری تبریز طی این سال‌ها شاهد تحولات زیادی در حوزه فنی و عمرانی بوده است. در سال ۹۸ دو هزار و ۵۰۰ قبر تحویل گرفته‌ایم؛ در حال حاضر ۱۳ هزار قبر داریم.

ولی کمبود زمین داریم و حتی اگر زمین‌های شخصی اطراف وادی رحمت را نیز بخریم، نیاز است مسکن و شهرسازی، منابع طبیعی، استانداری و شهرداری پای کار باشند و برای اموات آینده نگری شود، چراکه ما برای بیشتر از ۵ سال قبر و فضای خالی نداریم.

موضوعی که از مسئولین درخواست داریم مکان یابی آرامستان جدید است که مطالعات آن انجام شده است اما اگر بخواهیم امروز زیرساخت‌های آن را حل کنیم پنج سال زمان نیاز دارد، پس باید هرچه زودتر این کار انجام شود.

به متکدیان خیابانی کمک نکنند/ جمع‌آوری روزانه حداقل ۴۰ نفر گدای حرفه‌ای از وادی رحمت تبریز!

شمس: ظاهراً گدایی در وادی رحمت شغل آخر هفته‌های متکدیان شده، آیا فکری برای این مسئله شده است؟

فرخ جلالی: مسئله‌ای که ما با آن مواجه هستیم این است که گدایان حرفه‌‎ای با نام قرآن‌خوانی، مداحی و حتی بعضی‌ها به عنوان همراه صاحبان متوفی می‌آیند؛ در صورتی‌که وقتی به‌نام قرائت قرآن از عزاداران پول می‌گیرند یک سطر آیه را نمی‌توانند درست بخوانند و صرفا از این روش و با سوءاستفاده از احساسات عزاداران کسب درآمد می‌کنند.

ما یک طرحی را یک هفته است که اجرا کرده‌ایم و مداحی و تمام موارد مورد نیاز برای برگزاری یک مراسم مثل اکو و صندلی را برابر مصوبه به بخش خصوصی برگزار کردیم که با تنها ۲۸۰ هزار تومان تمام این‌ها انجام می‌گیرد. در حال حاضر تمامی مداحانی که بر سر قبور حاضر می‌شوند ضابطه‌مند و ساماندهی شده هستند و زیر نظر پیمانکار و براساس مقررات در مراسم تدفین حضور می‌یابند.

در صورتی‌که قبل‌تر اینجا فقط برای مداحی ۶۰۰ یا ۷۰۰ هزار تومان پول می‌گرفتند.

گدایان حرفه‌ای نیز با حمایت و همراهی همه جانبه‌ی دادستان محترم هر روز جمع‌آوری می‌شوند و به کلانتری یا خانواده‌شان تحویل داده می‎‌شوند.

قول می‌دهم حداکثر تا سه ماه آینده تمام این‌ها جمع‌آوری شوند. اما شایسته است که مردم فهیم تبریز نیز از کمک به متکدیان سطح کوچه و خیابان خودداری کنند، چراکه اگر مردم پاسخی به درخواست متکدیان حرفه‌ای ندهند، هیچ فردی وقت خود را با تکدی‌گری تلف نمی‌کند. فرد متکدی زمانی به کار خود ادامه می‌دهد که از مردم به‌صورت مستمر پول دریافت کرده باشد.

عاجزانه خواهشمندم حتی به همکاران ما نیز در وادی رحمت تحت هر عنوانی مثل پاداش و انعام پرداخت نکنند.

ما روزانه حداقل ۴۰ نفر گدای حرفه‌ای از وادی رحمت تبریز جمع می‌کنیم.

آمار مرگ و میر کرونایی در شش ماهه اول امسال به نسبت سال‌های گذشته کاهش داشته است

شمس: تعداد کل جانباختگان کرونایی تا به امروز؟

فرخ جلالی: تا آخر سال ۱۴۰۰، شش هزار و ۶۸۳ نفر دفن کرونایی در آرامستان وادی رحمت و یک هزار و ۶۱۵ نفر را نیز غسل کرونایی دادیم و در سایر آرامستان‌ها دفن شدند.

در سال ۱۴۰۱، ۱۵۲ نفر در وادی رحمت و ۱۶ نفر در سایر آرامستان‌ها دفن کرونایی داشته‌ایم که خوشبختانه آمار به نسبت سال‌های گذشته کاهش داشته است.

تعویض سنگ‌ مزار شهدا، با درخواست خانواده و هماهنگی بنیاد شهید

شمس: در خصوص تعویض سنگ‌های آسیب دیده مزار شهدا بفرمایید.

فرخ جلالی: در جهت تکریم فرهنگ ایثار و شهادت و کسب رضایت خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر، مزارهای مطهر شهدا که به مرور زمان و همچنین تاثیرات آب و هوایی جوی آسیب دیده‌اند با درخواست خانواده شهدا و با هماهنگی بنیاد شهید ترمیم و تعویض می‌گردد.

در مدت یک سال، ۵۱ سارق تنها در وادی رحمت دستگیر شد!

شمس: سرقت در وادی رحمت

فرخ جلالی: در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ و نیمه اول سال جاری ۵۱ نفر سارق دستگیر شده است که به‌استثنای یک نفر، همگی دارای اعتیاد بودند. یک نفر هم در آرامستان بقاییه مشکلاتی را بوجود آورده بود که دستگیر شده و هم‌اکنون پرونده آن در شعبه ۱۹ دادیاری بررسی می‌شود.

موضوع دیگر بحث حصارکشی آرامستان وادی رحمت است که طبق قانون کلیه آرامستان‌ها باید حصارکشی شوند، اما از وسط آرامستان وادی رحمت راه به اندیشه باز شده و امکان کنترل کم است و قانوناً باید حصارکشی انجام شود.

روزانه حداقل ۱۰ هزار خودرو از وادی رحمت به سمت اندیشه تردد وجود دارند و عملاً امکان کنترل وجود ندارد.

فاضلاب وادی رحمت به شبکه فاضلاب شهری متصل شده/ دومین روز بهره برداری از سرویس‌های بهداشتی، شیرهای آب را به سرقت بردند!

شمس: نمونه‌ای از کارهای مهم و اساسی که طی مدت حضور شما در راس این سازمان انجام گرفته بفرمایید.

فرخ جلالی: در سال ۱۴۰۰ مشکلات فاضلاب وادی رحمت را حل کردیم، هم‌اکنون فاضلاب وادی رحمت توسط مخازن سپتیک کلرزنی و دستگاه تصفیه با اوزون بی‌خطرسازی شده و با هزینه ۴ میلیارد تومان و به‌صورت کامل و قطعی به شبکه فاضلاب شهری متصل شده است.

در راستای جلب رضایت زائرین اهل قبور، مشکل آسفالت و لکه‌گیری‌های آرامستان وادی رحمت برطرف شده و شش مورد خیابان ۲۰۰ متری ایجاد شده است.

در طول این دو سال شش دستگاه ماشین بازسازی و دو دستگاه خریده شد که در حال حاضر ۲۸ دستگاه حمل متوفی و سومین سردخانه کشور را از نظر تعداد و کیفیت داریم.

در ۶ بلوک کفسازی انجام گرفته، مشکلات نفوذ آب باران در حسینیه وادی رحمت را کاملاً برطرف کردیم. به وضعیت سرویس بهداشتی رسیدگی کردیم، اما دومین روز بهره برداری شیرهای آب را به سرقت بردند!

باند کندرو مسیر رفت و برگشت حسب دستور شهردار محترم توسط شهرداری منطقه ۷ و در سال ۱۴۰۲ اجرایی خواهد شد، سی الی چهل درصد کار را ما انجام دادیم.

مردم مناطق لاله از آب قنات استفاده می‌کردند، ما بهسازی کردیم و مشکل آن‌ها حل شد.

در طول این دو سال تعداد دوربین‌های نظارتی وادی رحمت را دوبرابر کردیم.

بلوک‌های ۹۵، ۱۱۳، ۷۰، ۶۹ و ۶۵ تا سه ماه آینده مشکل برقی که دارند، برطرف خواهد شد، در همین محل سرویس بهداشتی ایجاد می‌شود.

ایجاد بلوک صدیقین ۲ نیز انجام گرفته است.

شمس: و اما سخن پایانی؟

فرخ جلالی: مردم شهیدپرور و امت فهیم تبریز از پرداخت هرگونه وجه به گدایان حرفه‌ای و یا حتی انعام و پاداش به پرسنل ما خودداری کنند.

در فصل آنفلوانزا قرار داریم، همشهریان حتما در فضاهای بسته از ماسک استفاده کنند و باز هم اصول بهداشتی را رعایت کنند.

اگر خانواده عزاداران برای مراسمات‌شان، مداح، صندلی یا چادر خواستند، به نمازخانه شماره سه ما مراجعه کنند، با این کار هم از افزایش هزینه‌ها جلوگیری می‌شود و هم برای خودشان راحت‌تر است.

متأسفانه برخی از گل‌فروش‌ها از شهر هجوم می‌آورند و به خانواده عزاداران مراجعه می‌کنند و مدعی می‌شوند که از وادی رحمت هستند، همشهریان عزیز به هیچ عنوان گول چنین افرادی را نخورند، ما به هیچ‌عنوان از این مسائل اطلاع نداریم و در صورت اطلاع هم دستگیر و به مراجع قضایی معرفی می‌کنیم.

هنگام مراجعه به وادی رحمت، حتما خودروهای خودشان را جهت امنیت بیشتر در پارگینگ‌ها پارک کنند و از رها کردن آن در کنار خیابان خودداری کنند.

هر موردی از پرسنل ما دیدند، حتماً جهت رسیدگی به دفتر مدیریت سازمان انتقال بدهند.

گفت‌وگو از: میلاد نوروزی

انتهای پیام/